Salep tohumunu elde etme, ekme yöntemi ve zamanı için birtakım prosedürler göz önünde bulundurulur. Kışın ekilen salep tohumu bahar aylarında filizlerini vermeye başlar. Olgunlaşan yumrular el ile toplanarak hasat edilir. Büyüme aşamasında fazla su tüketmeyen salep, doğal yağışların bol olduğu bölgelerde kolay bir şekilde yetişir.
Salep Tohumu Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Salep tohumunun ne zaman ekileceği konusunda en önemli adım yılın en uygun vaktini beklemektir. Yıl içerisinde Eylül ve Ekim ayları, salep tohumunu ekmek için en elverişli zamanlardır. Bölgeye göre değişiklik göstermekle beraber Eylül ayından itibaren Şubat ayına varana kadar ekim yapılabilmektedir.
Salep Tohumu Nasıl Ekilir?
Salep tohumunu ekmenin yolu uygun tarlayı bularak setler oluşturmaktır. Tarlaya set oluşturulmasının en önemli sebebi yağmurlu zamanlarda bitkinin zarar görmesini engellemektir. Yaklaşık 15-20 cm yüksekliğe sahip setler oluşturulabilir. Tohumun ekim aşaması için ilk etapta toprağı hazır hale getirmek önem taşır. Salep yumruları gömülürken yaklaşık 5 cm toprağın derinine gömülmesi ve hasat verecek olan bölümlerinin yukarı bakması gerekir.
Salep yetiştiriciliği yapabilmek için ekim yapılacak tarlanın hazırlık aşamasından geçmesi önemlidir. Salep tohumu için ekim gerçekleştirilecek olan aydan önce Haziran gibi büyükbaş veya küçükbaş hayvan gübresi toprağa atılarak homojen olacak şekilde toprakla bütünleştirilmelidir. Alan boyutuna göre dekar başına 4-5 ton gelecek şekilde ahır gübresinden yararlanmak gerekir.
Bazı salep üreticileri ise hazırlık aşamasında solucan gübresi tercih etmektedir. Solucan gübresi, dekar başına yaklaşık 400-500 kg olacak şekilde toprağa homojen olarak karıştırılır. Hazırlık sürecinde tarlanın zarar görmemesi için böcek ve yabancı otlara karşı ilaçlama yapılmalı ve polietilen örtü kullanılarak kapatılmalıdır. Yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılan örtü daha sonra kaldırılarak toprağın havalandırılması gerekir. Bu süreçten sonra 3 ay boyunca toprak havalandırılarak ilaç kalıntılarının buharlaşması sağlanır.
Üzerlik Tohumu faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Salep Tohumu Ne Zaman Hasat Edilir?
Salep tohumunun hasat edilme vakti genellike havaların ısınmaya başladığı Nisan ve Mayıs ayları olmaktadır. Daha soğuk iklim şartlarına sahip olan Doğu bölgelerinde ise Haziran ayını bulması mümkündür.
Olgunlaşan salep yumruları hasat edilerek el yardımı ile toplanır. Toplama yapılırken dikkat edilecek noktalardan biri ana yumrunun bitkide bırakılacak olmasıdır. Taze olarak çıkmış olan yan köklerin toplanması gerekir. Ana yumrular, ancak iki veya daha fazla olduğu durumlarda hasat edilir, aksi takdirde yerinde bırakılması daha doğrudur.
Salep Tohumu Nasıl Yetiştirilir?
Salep tohumunun nasıl yetiştirileceği konusunda birtakım prosedürler söz konusudur. Endemik bitki kategorisinde yer alan orkideler koruma altında olduğundan özellikle dağlık bölgelerde toplama işlemi yasaklanmıştır.
Salep yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin Tarım Bakanlığı Müdürlükleri’nden onay alması gerekir. Devlet tarafından düzenlenen teşvik programları üzerinden de yetiştiricilik faaliyetleri gerçekleştirilebilmektedir.
Salep Tohumu Nereden Alınır?
Salep tohumu alınacak yer bitki ve tohum satışı yapan güvenilir kuruluşlardır. Güvenilir ve uygun fiyatlı internet siteleri üzerinden salep yumrusu alımı yapılabilmektedir. İnternetin yanı sıra devlet desteğine sahip olan ve salep projesi için çalışmalar gerçekleştiren tarım müdürlükleri ve belediyelerde de yumru satışı olabilmektedir. Satış ayrıntılarına dair detaylı araştırmalar yapılarak bilgi sahibi olunması gerekir.
Salep Tohumu Fiyatı Nedir?
Salep tohumunun tutarı 2020 yılı için tane bazında 3-5 lira arasında olacak şekildedir. Salep tohumu için kilo bazında fiyatlar ise güncel olarak değişiklik göstermektedir.
Reesencai balta 3 Yıl Önce
Esen tepe mah 98 sok Akgün AP no 17 kat 4 dairedaire 13
Reesencai balta 3 Yıl Önce
Esen tepe mah 98 sok Akgün AP no 17 kat 4 dairedaire 13