Aşure hazırlarken okunacak dua şu şekildedir:
“Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.”
Türkiye’de hakim olan gelenek ve göreneklerin bir parçası olan aşure oldukça köklü bir tatlı olarak bilinmektedir. İnanışa göre Hz. Nuh döneminde ilk defa yapılmış olan aşure pek çok kişiyi açlıktan kurtardığı için pek çok kültürde özel bir yere sahiptir. Aşure günü duası bu sayede hemen her sene okunur.
Aşure Yapılırken Yasin Okunur Mu?
Aşure günü Yasin okumak pek çok kişi tarafından uygulanan bir ritüeldir. Hata aşureyi kaynatırken okunan Yasin’in kalbi kötülüklerden arındıracağına inanılır. Bereketin ve paylaşımın timsali olarak kabul edilen aşureyi hazırlarken çeşitli dualar edilebilir.
Yasin Suresi oldukça uzun bir sure olarak kabul edilir. Diğer sureler gibi ayaküstü okunabilecek bir sure değildir. Çoğu kişi bu sureyi okumak için özel bir vakit ayırır. Aşure kaynarken mutfakta oturmak ve kıbleye bakarak Yasin-i Şerif okumak faydalı olabilir.
Aşure Günü Neler Yapılmalı?
Aşure günü yapılması gereken şeyler arasında en sık rastlanan şey oruç tutmaktır. Muharrem ayının onuna denk gelen bu özel günde oruç tutulabilir. Bunun için bir gece öncesinden oruç için niyet etmek gerekecektir.
Aşure günü yapılması gereken şeyler arasında dua etmek oldukça yaygındır. Özellikle aşure yapılırken dua edilebilir. Hatta malzemeleri karışıma eklerken ev halkından yardım alınabilir. Herkes kalbinden geçen bir dilediği düşünerek aşureye malzeme ekleyebilir.
Ayrıca adetliyken hangi dua okunur? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Aşure Tarifi Nasıldır?
Aşure tarifi için gerekli malzemeler şu şekildedir:
- 500 gram buğday
- 2 çubuk tarçın
- 1 kilo şeker
- 10 tane karanfil
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1 bardak süt
- Yarım su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı portakal su
- Suyu sıkılan portakalların kabukları
- Tuz
Aşurenin içeriği zenginleştirilebilir. Bu nedenle kuru meyve, incir, fındık, ceviz, badem, kuş üzümü ve dut gibi yiyeceklerden faydalanmak mümkündür. Aşure günü duası bu tarif uygulanırken okunabilir.
En Kolay Aşure Nasıl Yapılır?
Aşurenin yapılışı için sadece bir tane kazan ya da tencere yeterli olacaktır. Buğdaylar bir gece öncesinden ıslatılır. Nohut ve kuru fasulye haşlanmalıdır. Aşure hazırlanacağı vakit buğdaylar haşlanmaya başlanır.
Belli bir süre geçtikten sonra buğdayın üzerinde kef alınır. Bu süre zarfında meyveler ve kuruyemişler ince ince doğranır. Kaynama sürede yaklaşık bir buçuk saattir. Sonrasına nohut ve fasulye karışıma eklenir. Ardından kuruyemişler ve mevveler tencereye katılır.
Kalan malzemelerin her biri daha sonra sırayla tenceyere eklenir. Bu işlem için geniş bir tencere kullanılması tavsiye edilir. Aşurede incir yer alacaksa inciri en son karışıma katmak gerekecektir. Aksi halde aşure kararır.
Aşure Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Aşurenin ortaya çıkışı Hz. Nuh’a dayandırılmaktadır. Rivayete göre büyük tufan sırasında dev bir gemide yer alan Hz. Nuh, tufan bittikten sonra oruç tutmaya karar vermiştir. Sonrasında gemide kalan yiyecekler bir araya getirilerek bir çeşit çorba hazırlanmıştır.
Tufan bittikten sonra yeryüzünde pişirilen ilk yemek olarak kabul edilen aşure bu nedenle özel bir yemek olarak kabul edilmiştir. Gemide yer alan herkesi doyuran bu yemek daha sonra her sene yapılmaya ve dağıtılmaya başlanmıştır. Aşure günü duası okunarak hazırlanan aşure bu nedenle komşulara dağtılır.