Cuma günü okunan sureler arasında Kehf, Duhan ve Yasin sureleri yer almaktadır. İslam dinine göre mübarek bir gün olarak kabul edilen cuma gününde edilen ibadetlerin ve duaların ayrı bir karşılığı vardır. Bu nedenle pek çok kişi bu günü dua ederek geçirir.
Hadis-i Şerif’te belirtildiğine göre cuma günü Kehf Suresi’ni okuyan kişi kıyamet gününde oldukça rahat edecektir. İki cuma üst üste bu sure okunursa arada geçen zamandaki tüm günahlar affedilir. Benzer şekilde Duhan suresini okuyanlara cennette bir köşk verileceğini belirten kaynaklar vardır.
Kuran’da özel bir yere sahip olan Yasin Suresi’ni cuma günü okuyan kişilerin günahları affedilebilir. Aynı gün içerisinde gusül abdesti almak da kişilerin günahlarını sıfırlayabilir. Bu bilgiler Tebarani isimli bir alimin belirttiği detaylardır. Cuma günü okunan dua sayısı artırılabilir.
Cuma Günü Nasıl İbadet Edilir?
Cuma günü yapılan ibadetler arasında namaz kılmak ve hacet duaları etmek vardır. Bunun dışında bugüne özel yapılacak başka bir şey yoktur. Diğer günlerde yapılan ibadetler pek ala uygulanabilir. Cuma namazı bilindiği üzere erkeklere farzdır.
Ergenlik çağına girmiş erkeklerin tümü bu namazı kılmakla mükellef olarak kabul edilir. Bu namazın vakti tıpkı iftar vakti gibi şehirden şehire farklılık gösterir. Hatta bazı yerlerde ilçeler arasında bile fark gözlemlenebilir. Cemaatle kılınan bu namazın kişilere büyük sevaplar kazandırdığı söylenmektedir.
Yağmur yağarken hangi dua okunur? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
Cuma Günü Hangi Hacet Duaları Okunur?
Cuma günü okunan hacet duaları arasında “Ya Allah” ve “Ya Vali” esmaları başı çekmektedir. Bu esmaların bin defa tekrarlanması öğütlenmiştir. Bu ibadetlerin yapılması durumunda kişilerin dileklerinin kabul edileceği söylenir.
Cuma günü “Ya Darr” esmasını yüz kere söyleyen kişilerin dertlerinin çözüleceği rivayet edilmiştir. Benzer şekilde “Ya veliyyü ya Allah” esmasını da bin kere zikreden kişinin dilekleri kabul edilecektir. Bu esmalar özellikle cuma namazından sonra okunabilir. Cuma günü okunan dua genellikle bir şeyler dilemek için okunur.
Cuma Günü Sela ile Ezan Arası Hangi Dua Okunur?
Cuma günleri sela ile ezan arasında okunan dua şu şekildedir:
“La İlahe İlla ente Ya Hannaü ya Mennanü ya bediassemavati vel ard.”
Cuma günleri verilen sela ve okunan ezan arasındaki sürenin kutsal olduğu söylenmektedir. İnanışa göre bu zaman aralığında okunan dualar ve tutulan dilekler kabul edilir. Bu nedenle pek çok müslüman cuma günleri çeşitli dileklerde bulunur.
Cuma Günü Geri Çevrilmeyen Dua Hangisidir?
Hz. Ömer’in cuma günü duası şu şekildedir:
“Allahümme innî es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hû. Âlimül ğaybi veşşehâdeti hüverrahmânürrahîm. Ve es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Ellezî meleet azametühüsse-mâvâti vel arde. Ve es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hüve ve anet lehül vücûhü ve haşe’at lehül ebsâru ve veciletil kulûbü min haşyetihi en tusalliye alâ Muhammedin ve en tu’tînî hâcetî.”
Hz. Ömer tarafından salık verilen bu dua aslında çarşamba gününden başlamaktadır. Halifenin belirttiğine göre kişiler çarşamba, perşembe ve cuma günü oruç tuttuktan sonra cuma namazına gitmelidirler. Namazın kılındığı gün sadaka verirlerse ve çeşitli dilekler tutarlarsa o dilekler kabul edilecektir.
Cuma Akşamüstü Hangi Dua Okunur?
Cuma günü ikindi ve akşam arası okunan dua şöyledir:
“La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram.”
Güneş batana kadar okunan bu dua sayesinde kişilerin dualarının kabul edileceği söylenmektedir. Özel bir vakit olarak kabul edilen bu zaman aralığında kişiler Türkçe olarak çeşitli dilekler tutabilirler. Bu dileklerin gerçek olacağına inanmak ve samimi olmak mühimdir. Cuma günü okunan dua böylece kabul olabilir.