Tesbihat duası aslında sadece tek duayla yapılmamaktadır. Her namazdan sonra gerçekleştirilen bir ritüel olarak kabul edilebilir. Bu ritüel sırasında dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Namaz tamamlandıktan sonra okunan ilk dua şudur:
“Allahümme entesselamü ve minkesselam tebareke ya zel celali vel ikram.''
Tespih çekme işlemi bittikten sonra tespih duası bitirilir. Bunun için “Ala Resulina Muhammedin salavat.” denir. Sonrasında şu cümleler duaya eklenir:
“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala Ali seyyidina Muhammed. Sübhan Allahi vel hamdü vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym.”
Namazdan Sonra Okunacak Dua Hangisidir?
Namazın ardından okunan dua Ayetel Kürsi’dir. Tespih çekme işlemi bittikten sonra Ayetel Kürsi okunur. Namazı sonlandırmak için “Sadakallahülazim” denir. Böylece namaz tamamlanmış olur. Bahsi geçen dua her namazdan sonra tekrarlanabilir.
Ayetel Kürsi’nin tamamı şu şekildedir:
“Allahü la İlahe illa düvel hayyü kayyum la te’huzühu sinetüv vela nevm lehu ma fis semavati ve ma fil ard men zellezi yeşfeu ındehu illa bi iznih ya’lemü ma beyne eydıhim ve ma halfehüm ve la yühıytune bi şey im min ılmihi illa bi ma şa vesia kürsiyyühüs semavati vel ard ve la yeudühu hıfzuhüma ve hüvel alıyyül azıym.”
Sınava girerken hangi dua okunur? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Tespih Duası Bilmeyen Ne Okumalıdır?
Tespih duası yerine okunabilecek dualar İhlas ve Fatiha sureleri olabilir. Ayetel Kürsi’yi ezbere bilmeyen kişiler bu duayı ezberleyene dek bu sureleri tercih edebilirler. Bahsi geçen duayı ezberlemek genellikle pek çok kişi tarafından tavsiye edilir.
İhlas Suresi şu şekildedir:
“Kul hüvellâhü ehad, Allâhüssamed, lem yelid ve lem yûled, ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
Fatiha Suresi’nin tamamı şöyledir:
“Elhamdulillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budu ve iyyâke neste'în. İhdinessirâtal mustakîm. Sirâtallezine en'amte aleyhim. Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.”
Namaz Tesbihi Nasıl Çekilir?
Tespih çekerken söylenen kelimeler sırasıyla “sübhanallah, elhamdülillah, Allahü ekber” şeklindedir. Her namazdan sonra bu ufak ritüelin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Adı geçen kelime gruplarının her biri otuz üç kez tekrarlanır. Bu sayıya mümkün mertebe riayet etmek gerekir.
Tespih duası sırasında üstteki kelimelerin neden otuz üç defa söylendiğine dair net bir bilgi yoktur. Kelimelerin iyice özümsenmesi için makul bir sayı seçilmiş olabilir. Bu sayının akılda kalması açısından da otuz üç sayısının tercih edildiği söylenebilir. Bu konuda yapılacak tek şey tahmin yürütmektir.
Namazdan Sonra Neden Ayetel Kürsi Okunur?
Namazın ardından Ayetel Kürsi okunmasının nedeni Allah’ın o kişiyi koruma altına alacağına dair inançtır. Çeşitli hadislerde bahsedildiği üzere namazdan sonra okunan Ayetel Kürsi, kişilerin cennete gitmesine olanak tanır. Namazlar bu duayla kapandığında kişiler kendilerini daha güvende hissedebilirler.
Namazdan Sonra Dua Okunmazsa Ne Olur?
Namazdan sonra Ayetel Kürsi okumamak aslında dinen yasak değildir. Faziletleriyle ünlü bir dua olarak kabul edilen Ayetel Kürsi okunmadan da namaz kılınabilir. Burada niyet önemlidir. Namazdan sonra okunan duanın aslında bir bağlayıcılığı yoktur.
Namaz kılmaya karar vermiş ve bunu hayatının bir parçası yapmış kişilerin bu duayı ezberlemesi tavsiye edilir. Ayetel Kürsi pek çok durumda okunan bir duadır. Kişilere verdiği rahatlık ve güven sayesinde pek çok kişi kendini emniyette hisseder.
Tespih duası olarak da bilinen Ayetel Kürsi’yi ezberlemek için çok kısıtlı vakit harcanması yeterlidir. Ancak vakti olmayan kişiler bu duayı okumadan da namaz kılabilirler. Gerekli görürlerse bu duanın alternatifi olan sureleri de okuyabilirler.