4A emeklilerinin maaşı sigortanın başlangıç tarihine ve prim gün sayısına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bireylerin emekli oldukları sosyal güvenlik durumuna bağlı olarak da alacakları maaş tutarı değişiklik gösterebilmektedir.
4A Emeklilik Maaş Hesaplama Sitesi
4A maaş hesaplama işlemi gerçekleştirmek isteyen vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan hesaplama sitelerini kullanmaları mümkündür. https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ internet sitesine giriş yapılarak maaş ve emeklilik durum sorgulaması işlemi gerçekleştirilmesi mümkündür. Sisteme giriş yapabilmek için bireylerin öncelikli olarak internet adresine giriş yapmaları gerekmektedir. Ardından TC kimlik numara bilgi kısmının doğru bir şekilde doldurulması ve talep edilen diğer bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Sisteme girişte kullanıcılardan SSK sicil numara bilgisi, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il ve doğum tarihi bilgileri de sorulmaktadır. Bu sistem üzerinden bireylerin mevcut emeklilik durumunu ve prim bilgilerini elde etmeleri mümkündür. Gerekli prim tutarı hakkında bilgi edinilmesini sağlayan sistem, emekli olan bireylerinde emekli ödenekleri ve ödenek artış bilgilerini elde etmelerini sağlamaktadır.
4A Emeklilik Prim Sorgulama
4A prim sorgulama işlemi e- devlet üzerinden veya https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ internet adresi üzerinden gerçekleşmektedir. E- devlet üzerinden işlem gerçekleştirecek vatandaşlar için öncelikli olarak PTT şubelerinden alınmış e- devlet giriş şifresine sahip olmaları gerekmektedir. Elde edilen e- devlet giriş şifresi ve T.C. kimlik numarası kullanılarak sisteme giriş yapılmalıdır. Ardından hizmet bölümünden emeklilik bilgi sorgulama işlemi veya ana arama çubuğu üzerinden emeklilik prim sorgulama işlemi araması yapılmalıdır. Çıkan sonuca tıklayarak mevcut prim sayısına, emekli olmak için gerekli prim sayısı ve tutarına dair detaylı bilgi elde edilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra SSK sicil numarası ve kimlik numarası kullanılarak Sosyal Güvenlik kurumu üzerinden de emekliliğe dair bilgi edinme işlemi gerçekleştirilmesi mümkündür.
4A Emeklilik Hesaplama İşlemi
4A emeklilik maaş hesaplama işlemi için bireylerin öncelikli olarak toplam prim ödeme şartı ve emeklilik yaş şartını bilmeleri gerekmektedir. Ardından sigorta başlangıcının bilinmesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan sorgulama sisteminde bireylerin sahip oldukları iş ve prim miktarları göz önünde bulundurularak otomatik hesaplama işlemi gerçekleştirilmektedir. İşlem robotu bireylerin SSK sicil numaralarını kullanarak sigorta başlangıç tarihlerine erişim sağlamaktadır ve bunu göz önünde bulundurarak elde edilen prim ödemesini belirlemektedir. Ardından bireylerin memurluk statüsüne bağlı olarak elde edebilecekleri ödeme seçenekleri arasından en uygun olan maaş ödeme planını ve ödeme seçeneğini sonuç sayfasına yönlendirir. Bireylerin hatasız bir şekilde alacakları maaşları hesaplamaları ve maaş ödemeleri hakkında detaylı bilgilere bu sistem üzerinden ulaşmaları mümkündür.
Aile yardımı nedir, nasıl alınır? Hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.
4A Emekli Artış ve Bağlanma Oranı
4A emeklilikte maaş artışları bağlanma oranına ve aylık kazanca bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bağlanma oranı hesaplamaları bireylerin sahip oldukları prim ödemelerine ve emekli oldukları alana bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Ortalama kazancın %30 oranında TÜFE uygulaması %40 oranında bağlanma oranı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalarda yıllık olarak 7200 prim ödemesine sahip olan emekliler için %2 oranında maaş artışı gerçekleştirilmektedir. Hak edilen maaş artışları bireylerin emekliliğe hak kazanıp maaş almaya başladıkları gün esas alınarak hesaplanması sağlanmaktadır. Kişilerin elde ettikleri maaş kazancında yıllık olarak prim, bağlanma oranı ve TÜFE miktarına bağlı olarak artış yapılmaktadır.