Emekli sandığı üzerinden emekli olanlar için emeklilik hesaplama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan sorgulama aracı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
SGK ile Emekli Sandığı Emeklilik Hesabı Yapma
Emekli sandığından emekli olma durumu hesaplamak isteyen vatandaşların https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ internet adresi üzerinden işlem gerçekleştirebilmeleri mümkündür. Bireylerin sisteme giriş yaptıktan sonra gerekli alanları eksiksiz bir şekilde doldurmaları halinde emekliliğe dair bilgilere kolaylıkla ulaşabilmeleri mümkündür. İnternet sitesine giriş yaptıktan sonra bireyler öncelikle formu doldurmak için gerekli olan bilgilere dair bilgilendirme içeren yazı ile karşılaşmaktadırlar. Belirtilen bilgilendirme yazısında form doldurma koşulları ve özel durumlarla ilgili bilgi verilmektedir. Vatandaşların emeklilik sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeleri için doğum tarihi, cinsiyet, sigorta başlangıç ve sigorta bitiş tarihi, hizmet türü bölümlerini eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Gerekli bilgiler yazıldıktan sonra sayfanın sol alt bölümünde yer alan hesapla butonuna tıklanarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Aynı işlem e- devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Bireylerin PTT şubelerinden aldıkları e- devlet kodu ile sisteme giriş yapmaları ve hizmet menüsünden emeklilik sorgulama bölümünü tercih etmeleri gerekmektedir. Ardından sistem üzerine kayıtlı olan kimlikleri ve SSK sicil numaraları ile elde edilen emeklilik bilgileri sayfa üzerinden görüntülenmeye hazır hale gelmektedir.
Emekli Sandığında Emekli Olma Koşulları
Emekli sandığı ile emekli olmak isteyen vatandaşların öncelikli olarak prim ve yaş koşullarını sağlamış olmaları gerekmektedir. Kalan prim sayısını öğrenmek ve emeklilik için gerekli olan yaş sınırı hakkında bilgi edinmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan sorgulama hizmeti kullanılabilmektedir. https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ internet sitesi üzerinden giriş yapıldıktan sonra bilgi formu doldurularak emeklilik sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bireylerin cinsiyet, doğum tarihi, hizmet başlangıç tarihi, SSK prim gün değeri ve benzeri bilgileri eksiksiz olarak doldurmaları ve gönder seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir. Ardından sistem üzerine kayıtlı bilgilere kolaylıkla erişilmesi ve emeklilik hakkında detaylı bilgiye ulaşılması mümkündür.
Ayrıca elektrik yardımı nedir, nasıl alınır? Bilgilerine bakabilirsiniz.
Emekli Sandığı Emeklilik Prim ve Yaş Koşulları
Emeklilik yaş ve prim hesaplama işlemi yapmak için basit bir yol bulunmaktadır. Bireylerin sigorta başlangıç tarihleri göz önünde bulundurularak yaş hesabı gerçekleştirilmektedir. 2008 yılı itibari ile yapılan düzenleme sonucunda bireylerin 1999 yılı sonrasında sigorta başlangıcı yapmaları halinde kadınlar için 58 yaşında ve erkekler için 60 yaşında emeklilik hakkı elde etmeleri mümkündür. 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcına sahip olan emekli sandığına prim ödemesi yapan bireylerin 25 hizmet yılı boyunca çalışmış olmaları gerekmektedir. 9000 günü dolduran bireyler 60 yaşında emeklilik hakkı kazanırken 1999 öncesinde emekli olup 3600 gün primi tamamlamış olan kişiler daha erken emekli olma hakkı elde edebilmektedir. 3600 prim günü ile emekli olan bireylerin maaşları ile 9000 gün prim ile emekli olan kişilerin arasında fark bulunmaktadır.
Emekli Sandığı Emeklilik Maaş Ödemeleri
Emekli sandığından emekli olan vatandaşların maaş ödemeleri emekli oldukları prime bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bireylerin emekli olduktan sonra elde edecekleri maaş ödemelerine dair bilgileri sorgulamalarını sağlayan bir sistem bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan hizmete erişim sağlamak için https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do internet adresine giriş yapılması yeterli olmaktadır. Derece, kademe, hizmet yılı ve hizmet ayı tercihleri eksiksiz olarak doldurulduktan sonra hesapla seçeneği tercih edilmelidir. Bu işlem sayesinde yapılacak olan ödeme bilgisine erişim sağlanabilmektedir.