Haberkolay.net – Bir Yeni bir çalışma yayınlandı, Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları , taş ormanlar denilen çarpıcı yer şekillerinde keskin sivri kaya kulesi oluşumuna katkıda bulunabilir bir mekanizma ortaya koymaktadır.
Taş ormanlar , Çin'in, Madagaskar'ın ve dünya çapındaki diğer birçok bölgeyi dolduran ağaçlara benzeyen sivri kaya oluşumlarıdır . Onlara şekillerini veren belirsiz güçler tarafından yaratılmış, gizemli oldukları kadar görkemlidirler.
Gizemli Taş Ormanları Nasıl Oluşur?
New York Üniversitesi'nde Courant Matematik Bilimleri Enstitüsü'nde araştırmacı olan kıdemli yazar Dr. Leif Ristroph, "Çalışmamız, yüzyıllardır bir mucize kaynağı olan bu keskin sivri kaya kulelerinin nasıl ortaya çıktığını açıklayan bir mekanizmayı ortaya koyuyor" dedi. "Bir dizi simülasyon ve deney aracılığıyla, akan suyun yer şekillerinde nasıl ultra keskin sivri uçlar kazdığını gösteriyoruz." Çalışma aynı zamanda, kireçtaşı gibi kayaların çözülmesiyle oluşan bir topografya olan karstte keskin sivri kaya kulelerinin yaygınlığını açıklayan bir mekanizmayı da aydınlatıyor.
Yazarlar, çözülmenin akışları nasıl ürettiğini ve bu akışların aynı zamanda çözülmeyi ve böylece bir oluşumun yeniden şekillenmesini nasıl etkilediğini hesaba katan matematiksel bir model ve bilgisayar simülasyonları aracılığıyla bu tepelerin oluşumunu zamanla simüle ettiler.
Doğal zirveler ve taş ormanlar: Madagaskar'daki Tsingy de Bemaraha Milli Parkı'ndaki farklı ölçeklerdeki kireçtaşı yapılarını gösteren (AC) fotoğraflar; (D) Malezya'daki Gunung Mulu Milli Parkı'ndaki benzer kireçtaşı oluşumları. Doğal zirveler ve taş ormanlar: Madagaskar'daki Tsingy de Bemaraha Milli Parkı'ndaki farklı ölçeklerdeki kireçtaşı yapılarını gösteren (AC) fotoğraflar; (D) Malezya'daki Gunung Mulu Milli Parkı'ndaki benzer kireçtaşı oluşumları.
Simülasyonlarının geçerliliğini doğrulamak için laboratuvarda bir dizi deney gerçekleştirdiler. Bu doğal yapıların oluşumunu şeker esaslı doruklar oluşturarak, karst ve benzeri topografyaları oluşturan çözünür kayaları taklit ederek ve su tanklarına batırarak çoğalttılar. İlginç bir şekilde, çözülme sürecinin kendisi sivri uçları oymak için gereken akış modellerini yarattığı için hiçbir akış empoze edilmek zorunda kalmamıştı.
Deneysel sonuçlar simülasyonların sonuçlarını yansıtıyor ve böylece takımın modelinin doğruluğunu destekliyordu. Bilim adamları, "Aynı olaylar çok daha yavaş da olsa - mineraller su altında kaldığında ve daha sonra taş tepeleri ve taş ormanları ortaya çıkarmak için geri çekildiğinde meydana geliyor" dedi.
https://youtu.be/sgbX-NeU-C4