Haberkolay.net - Florida'daki araştırmacılar, yeni koronavirüsün insan hücrelerini, Çin'deki ilk salgın sırasında olduğundan daha kolay enfekte etmek için kandırıyor olduğunu keşfetti.
Scripps Araştırma Enstitüsü'nün bulgularına göre, Covid-19'un Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Latin Amerika'daki hızlı yayılmasını açıklayabilen bu mutasyon, en azından şu andan itibaren daha ölümcül olmaya yol açmıyor.
Virüsler Nasıl Değişir?
- Unutmayın, virüsler çoğalmak için mutasyona uğrar, daha çok konaklar düşmanca olduğunda.
- Bunu, yüzey hücrelerini değiştirilemez hücrelere erişmek için değiştirerek yaparlar. Scripps ekibi, yeni koronavirüsün aynı şeyi yapabileceğini öne sürüyor.
- Gezegeni tahrip eden patojen, adını viral zarftan çıkıntı yapan sivri uçlardan alır. Yeni koronavirüs bu oluşumları insan hücrelerine yapışmak ve enfekte etmek için kullanır.
- Henüz makakenin yayın öncesi uzman değerlendirmesi olmayan çalışmalarında, araştırmacılar, yeni koronavirüsteki mutasyonun, konakçı hücrelere daha kolay girmesine yardımcı olan daha fazla ani verdiğini belirtti.
- Bununla birlikte, D614G adı verilen yeni mutasyonun hastalar arasında daha fazla ciddiyete neden olmadığı veya gelişme altındaki aşılar üzerinde bir etkisi olması muhtemel görünmemektedir.
Yeni Suş Daha Bulaşıcı
Çalışmada, mutasyonun "hastalık şiddetinde önemli bir gözlemlenebilir fark ile sonuçlanmadan daha bulaşıcı olduğu görülüyor" belirtildi.
D614G'nin keşfine katılan bilim adamları, Avrupa ve ABD'den toplanan örnekleri analiz ettiler.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Michael J Ryan daha önce, "... birkaç mutasyon virüsün değişmesine neden olabilir ve her zaman izlediğimiz şey, hastalığın klinik etkisini değiştiren herhangi bir değişikliktir." dedi.
Şu anda, bu mutasyonun ana sonucunun, şiddetin değil, virüsün iletim hızı ile sınırlı olduğunu belirtti.
Baş araştırmacı Dr. Hyeryun Choe, The Washington Post'a verdiği bir röportajda, mutasyonun "virüsü laboratuvar deneyinde 10 kat daha bulaşıcı hale getirdiğini" bildirdi.
Baskı öncesi sunucu BioRxiv'de yayınlanan çalışma, daha yüksek seviyelerde fonksiyonel başak proteinlerinin muhtemelen "konaktan-konaka iletim şansını arttırdığını, ancak diğer faktörlerin konak-içi çoğalmanın hızını ve etkinliğini sınırladığını" iddia ediyor.
Bilim adamları, antikor davranışını etkilediğini görmüyorlar.
DSÖ'ye göre, mevcut 49.000'den fazla tam genom dizisi vardır. "Bu bir RNA virüsü olduğundan, bunlarda beklenen değişiklikler var ve bu değişikliklerin bu virüsün davranış şekli üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz. Henüz görmedik ama küresel olarak bir grup insanımız var "DSÖ Covid-19'daki teknik lider Dr. Maria Van Kerkhove, geçen hafta Cenevre'deki gazetecilere verdiği demeçte.