Kolay Haber

Gece Çalışanlar İçin Yargıtay'dan Flaş Karar

Gündem

Yönetmeliğe aykırı bir biçimde işçi çalıştıran işveren tazminat ödeyecek. Gece vardiyasında çalışmaya zorlanan kadın çalışan, işverene dava açtı. Mahkeme tarafından reddilen davada kadın işçinin temyize gitmesi ile yargıtay işçiyi haklı buldu. İşveren yönetmeliklere aykırı davrandığı gerekçesi ile kıdem tazminatına mecbur bırakıldı.

Sürekli Gece Vardiyasında Çalışan Kadın İşverene Dava Açtı

İki çocuk annesi işçi, işveren tarafından sürekli gece vardiyasında çalışmaya zorlandı. Gece vardiyasında çocukları ile ilgilenemediği ve sağlığının el vermediği gerekçesi ile çalışma istemeyen kadın işçi istifa etti. İşveren kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmeyinde kadın işçi mahkemeye başvurdu. Kadın çalışan başvurduğı İşçi Mahkemesinde aile yaşantısının ve sağlığının gece vardiyasında çalışmaya müsait olmadığını bunu işverene bildirdiği halde çalışma vardiyasında değişiklik yapılmadığını bildirdi. Bu sebeplerle kıdem tazminatı almak istediğini belirtti. İşveren ise iddiaları yalanladı. İşçi mahkemesi davayı reddetti. İşçi kadın bunun üzerine davayı temyiz etti. Böylece dava Yargıtay 22. Hukuk Dairesine gitti.

Yargıtay Mahkeme Kararını Bozdu, İşçiler Karara Sevindi

Yargıtay'a giden davada işverenin işçiye karşı olan yükümlülükleri ve işçinin özel durumları göz önüne alınarak mahkemenin kararı bozuldu. Yargıtay 22. Hukuk Dairesinde görülen davada işçinin 1 ay boyunca gece vardiyasında çalıştırılamayacağına yönelik yürütmelik göz önüne alındı. 2 haftada 1 nöbetleşe sistemlerle gece vardiyasında işçi çalıştırılabileceğini söyleyen yürütmeliğin işveren tarafından çiğnenmesi ve işverenin işçiye karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemesi gibi konular Yargıtay'a giden davada konuşuldu.

İşçinin anne bakımına ihtiyaç duyan yaşlarda 2 çocuğunun olması, sağlık durumunun gece vardiyasına uygun olmaması gibi sebeplerin işveren tarafından ciddiye alınması gerektiği vurgulayan Yargıtay işçi kadının özel durumlarını işverene bildirmesine tanıklık da edilmesi ile işverenin kıdem tazminatı ödemesine hükmetti.

Yargıtayın mahkeme kararını bozması ve kıdem tazminatının ödenmesine karar vermesi, sürekli olarak gece vardiyasında çalışan işçiler için de önemli bir adım oldu. Yürütmelikte işçinin 2 haftadan fazla gece vardiyasında çalıştırılmamasına yönelik olan madde ile işverenler de sistemlerinde değişiklik yapmaya zorlandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.