ABD'li araştırmacılar hayvandan insana geçen virüsler konusunda yeni bir tip virüs buldu.
SADS-COV Virüsü Nedir?
ABD'de North Carolina Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ile 2016 yılından beri Çin'de varolan bir virüs bulundu. Virüsün insana bulaşabileceği ve de yayılabileceği düşünülüyor. Korona virüs ile aynı aileden olan SADS-COV virüsünün yarasalardan domuzlara bulaştığı ve domuzlarda enfekte olup kusma ishal gibi durumlara neden olduğu açıklandı. SADS-COV virüsünün hava yolu ile bulaştığı ve insanda solunum yollarına zarar verebileceği düşünülüyor. Solunum organlar, karaciğer ve bağırsakta etki göstereceğine inanılan bu virüse karşı ABD'li bilim insanları uyarıda bulunuyor.
Araştırmalara göre SADS-COV virüsü SARS-COV-2 ile aynı aileden ama farklı bir tip. Aralarındaki fark ise birinin alfacorona diğerinin ise betacorona olması. Uzmanlar ikisinin de eşdeğer tehlikede olduğunu da belirtiyor.
SADS-COV Virüsü Bir Salgın Yaratabilir Mi?
SADS-COV virüsünün keşfedilmesi ile insanlar arasında bulaşma riskinin olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Yapılan deneylerle insan bedeninin bu virüse duyarlı olduğu anlaşıldı. İnsanlara bulaşma riski olduğu anlaşılan virüs Covid 19'un aksine ciğerlerden çok bağırsaklarda etki gösteriyor. Bununla beraber insan bedeninin bu virüse karşı bağışıklık geliştiremeyeceği düşünülüyor. Çapraz bağışıklığa sahip olmayan insanlarda ciddi sonuçlar doğuracağı söyleniyor. Hayvan popülasyonlarında bulunan çapraz koruyucu sürü bağışıklığının insan vücudunda olmaması durumu daha riskli hale getiriyor.
SADS-COV çalışmasının yazarlarının birçoğu virüsün belli bir risk içerdiğini söylesede insan popülasyonuna enfekte olup olmayacağının bilinmediğinin altı çiziliyor. İnsan bedenine enfekte olması durumunda çok hızlı yayılım göstereceği düşünülen SADS-COV virüsünün oluşan potansiyeli konusunda insanlar uyarıldı.