Balıkesir’in meşhur yemekleri, tahıl ve et ağırlıklı besinlerdir. Özellikle Körfez Bölgesi’nde zeytin işçiliğinin artması, bölgede zeytinyağı kullanımını da tetiklemiştir. Yöre yemekleri, aynı zamanda Balıkesir civarında yetişen bitkileri de içerir. Mürdük aşı, sarmaşık gibi yemekler, bölgede yetişen otlardan yapılır. Manyas, Susurluk, Gönen ilçelerinde hayvancılık oldukça gelişmiştir. Aynı zamanda Körfez Bölgesi’nde balıkçılık yapılmaktadır. Bu nedenle bölge mutfağında balığın da önemli bir yeri bulunur.
Balıkesir’in Yöresel Ana Yemekleri Nelerdir?
Balıkesir’de yapılan ana yemekler şu şekildedir:
- Keşkek: Bölgede en sık yapılan ana yemeklerdendir. Bazı yörelerde daha sulu yapılarak çorba olarak da tüketilir. İçerisinde kaburga eti, buğday, tereyağı ve salça bulundurur. İsteğe bağlı olarak baharatlarla zenginleştirilir.
- Tirit: Tirit ekmeği özel olarak yapılır. Yemek içinde kullanılacak ekmek pişirildikten sonra doğranarak tepsiye dizilir. Üzerine tavuk suyu eklenerek kızgın tereyağı gezdirilir. Hayvancılıkla ilgilenen bölgelerde daha sık yapılan bir yemektir.
- Saçaklı mantı: Bildiğimiz mantıdan farkı, eti içinde değil, üzerinde bulundurmasıdır. Yumurta ağırlıklı olarak açılan hamur, ince bir yufka haline getirilir. İnce ince kıyılarak saçak şekli verilir. Üzerine yağ gezdirilerek fırına verilir ve kızarması beklenir. Ardından üzerine tavuk suyu dökülür. Haşlanmış tavuklar ince ince didiklenerek üzerine konur.
- Peynirli patlıcan: Patlıcan, Manyas peyniri ve sarımsak kullanılarak yapılan bir yemektir. Alacalı olarak soyulan patlıcanlar, peynirle birlikte kızartılır. Üzerine sarımsak ve domates ile hazırlanan sos dökülür. Bu şekilde servis yapılır.
Ankara'nın neyi meşhur? Yemek, hediyelik eşya, yiyecek önerilerini inceleyebilirsiniz.
Balıkesir’in Yöresel Tatlıları Nelerdir?
Balıkesir’de yapılan tatlılar, şu şekilde sıralanabilir:
- Höşmerim: Peynir helvası olarak da bilinen bu tatlı, Gönen çevresinde daha yaygındır. Şerbetli bir tatlı olma özelliği taşır.
- Zerde Tatlısı: Gül suyu ve kızamık şekerinin birleşimi ile yapılan bu tatlı, hafif bir lezzete sahiptir. Pirinç, şeker ve gülsuyu ile pişirilir. Servisten hemen önce kızamık şekeri ile süslenerek sunulur. İsteğe bağlı olarak tarçın da konabilir.
- Balıkesir Kaymaklısı: Ağır tatlılar arasında yer alan bu lezzet, Balıkesir’in köylerinde düğün tatlısı olarak bilinir. Un, tereyağı, kaymak ve şeker ile yapılır. Yapımı zahmetli, ancak tadı bir o kadar güzeldir.
Balıkesir’de Gidilebilecek Yerler Nerelerdir?
Balıkesir’in turistik mekanları, şu şekildedir:
- Kaz Dağı: Köyleri ve sahip olduğu doğal görünümü ile dikkat çeken bir güzelliğe sahiptir.engebeli dağ yürüyüşlerini sevenler için ideal bir ortam sunan bu mekan, doğa ile gücünüzün sınırlarını zorlayacak.
- Avşa Adası: Sahili ile göz dolduran ada, kusursuz yemek mekanları sunar. Turistlerin en fazla ziyaret ettikleri alanlar arasında yer alır.
- Kazdağı Milli Park Alanı: Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu park, aynı zamanda özel kuş türlerine de ev sahipliği yapar.
Balıkesir’den Ne Hediye Alınır?
Balıkesir’den alınabilecek hediyelikler, şu şekildedir:
- Gönen iğne oyası: Kaplıcaları ile ünlü Gönen’de bulunan hemen her dükkanda bu iğne oyalarını bulabilirsiniz. El emeği bu ürünler, kadınların ekonomiye katkı sağlamasını hedefleyerek satışa sunulmaktadır.
- Balıkesir Kolonyası: Şehir ile özdeşleşen bu koku, ıhlamur, incir gibi farklı çeşitlere sahiptir.
- Yağcıbedir Halıları: Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde üretilir. Tamamı el emeği olan bu halılar, geleneksel motiflerle süslenir. İnce yün iplikler sayesinde sağlam ve kullanışlıdır.