Samsun’un meşhur ürünleri, el işlemeciliği ile yapılan cam ürünler ve etli yemeklerdir. Aynı zamanda bölgenin deniz kenarında olması, balıkçılığı da beraberinde getirmektedir. Samsun, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alır ve Türkiye’nin en kalabalık şehirleri sıralamasında 16. Sıradadır. İlde Turizm Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar ve özelleştirilmiş bölgeler bulunmaktadır. Özellikle Bafra’da bulunan delta ovaları ve nehirler, turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Samsun’un Meşhur Pideleri Nelerdir?
Samsun’da yapılan meşhur pideler, şu şekildedir:
- Bafra pidesi: Bu pide, Samsun’un hangi yöresinde bulunduğunuza göre farklı yapılış şekillerine sahiptir. Kaşarlı, yumurtalı ya da sade olarak yapılabilir. Ancak tüm pidelerin ortak noktası, içerisinde bol miktarda kıyma bulundurmasıdır. Kıymanın üzerine kaşar ya da yumurta konarak fırınlanır ve sıcak olarak servis edilir. Samsun’daki tüm restoran ve börekçilerde bulabileceğiniz bir lezzettir.
- Terme Pidesi: Üstü kapalı olarak pişirilen bu pide, kıymanın iç yağında pidenin içinin de pişmesini hedefler. Kızaran pide, sıcak olarak servis edilir. Lezzet, özellikle kahvaltılarda tüketilmektedir.
- Nokul: bir çeşit poğaça olsa da, yapılışı ile pideyi andırır. Mayalı hamurun açılması ile yapılan lezzet, rulo şeklinde sarılır. Rulonun arasına kıyma konur. Fırına girmeden önce ince ince kesilir ve üzerine yumurta sürülür. Bu şekilde pişirilerek sıcak servis edilir.
Merak edilen Mardin'in neyi meşhur? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Samsun’da Yenebilecek Ana Yemekler Nelerdir?
Samsun’un meşhur ana yemekleri şu şekilde sıralanabilir:
- İçli mantı: elde açılan bir mantı olan içli mantı, kısa süreli olarak fırında pişirilir. Kayseri mantısından farkı, hiçbir pişirme aşamasında haşlanmamasıdır. Fırına verilen mantılar, hafif kızardıktan sonra sosuyla birlikte tavaya alınır ve sosla birlikte pişirilir. İsteğe göre sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
- Kaz pilavı: Tüyleri yolunarak temizlenen kazlar haşlanarak suyuyla bulgur pilavı yapılır. Bulgur pilavı hafif piştikten sonra üzerine kaz eti konarak fırına atılır.
- Mısırlı fasulye çorbası: Islatılmış kuru fasulye ile taze süt mısırın bir araya gelmesi ile oluşturulan lezzet, yemek öncesinde servis edilir.
- Bakla sarması: Üzüm yaprağında yapılan sarmanın içine kuru bakla da atılır. İçine kuş üzümü ya da baharat konarak servis edilir. Pişme süresi kısa olan bir yemektir.
Samsun’da Gezilebilecek Yerler Nerelerdir?
Samsun’da görmeniz gereken yerler şu şekildedir:
- Şahinkaya Kanyonu: Samsun’da doğayla iç içe olabileceğiniz özel yerlerden olan bu kanyon, yüksek dağların görkemini izleyebileceğiniz bir alan sunar.
- Bandırma Müzesi: Bandırma vapurunu da içine alan müze, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalma eserler barındırmaktadır.
- Çivisiz Cami: Yapımında tek bir çivi bile kullanılmaması sebebiyle bu adı alan cami, Samsun Göğceli Camii olarak da bilinir. Caminin her parçası, birbirine geçmeli şekilde düzenlenmiştir. Bu sayede çiviye gerek kalmadan ayakta durur.
Samsun’dan Hangi Hediyelikler Alınır?
Samsun’da alınabilecek hediyelik eşyalar şu şekildedir:
- El sanatları: Bölgede bulunan Mecidiye Çarşısı ve Yabancılar Çarşısı, bu konuda size geniş seçenekler sunar. Cam boyamalardan işlemelere şehre özgü tüm el sanatları çeşitlerini burada bulabilirsiniz.
- İstiklal Caddesi: Alışveriş merkezlerinin bulunduğu caddedir. Samsun’un en işlek alanları arasında yer alır. Buradan giyim ürünü ya da el işlemesi havlu alabilirsiniz. Aynı zamanda burada tablo yapan sanatçılar da bulunur. Size özel tablonuzu 1 saat içinde alabilirsiniz.