Böbrek kanserinin belirtilerinin fark edilmesi hastalığın erken safhasında belirlenip tedaviye erken başlanması kolaylığı sağlar. Böbrek kanseri oluşmasında hem çevresel hem de genetik faktörler etkili olabilir.
Böbrek Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Böbrek kanserinin varlığından şüphelenilecek durumlar şunlardır:
- İdrarın kırmızı renge yakın bir renk olması.
- Karın ya da böbrek bölgesinde kitlenin hissedilmesi.
- Ani kilo verme.
- Yemek yeme konusunda isteksizlik.
- Ateşin yükselmesi.
- Sürekli yorgunluk hali.
- Yataktan çıkmama isteği.
Böbrek kanserinin olabileceğinden şüphelenen belirtiler sonucunda doktora başvurulduğu zaman teşhis için öncelikle bedensel muayene yapılır. Ardından kan ve idrar testleri yapılır. Daha sonra şüphelenilen durumların olması ile diğer testler de uygulanır ve bu şekilde kanserin varlığı tespit edilebilir.
Böbrek Kanserinin Sebepleri Nelerdir?
Böbrek kanserine neden olan durumlar şu şekildedir:
- Sigara kullanımı.
- Obezite.
- Vücutta fazla yağ birikmesi.
- Kan basıncının sürekli yükselmesi.
- Daha önceden süregelen böbrek hastalıkları.
- Genetik faktörler.
- Ağrı kesicilerin çok fazla kullanılması.
Böbrek kanserine yol açan nedenleri ortadan kaldırmak için düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Özellikle alkollü ve kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması riski azaltan etkilerdendir. Genetik olarak kansere daha yatkın kişiler kurallara uyduklarında kansere yakalanma riskini azaltır ya da ortadan kaldırır.
Böbrek çürümesi nedir, belirtileri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Böbrek Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek kanserlerinin iyileşmesi için yapılan yöntemler farklılık gösterir. Tedavi şekillerinin bağı olduğu etmenler şunlardır:
- Kanser olan kişiye.
- Kanserin hangi evrede olduğuna.
- Hastanın var olan diğer hastalıklarına.
- Kanserin hangi boyutta olduğuna.
- Hastalığın vücudun diğer yerlerinde görülüp görülmemesine.
- Kanser hücresinin boyutuna.
Böbrek kanserlerinde genellikle kanser hücresinin küçük olması durumunda o hücrenin alınması için bir ameliyat yapılır. Kanser hücresi bulunduğu bölgeden temizlenir ve diğer organlara yayılması engellenir. Açık ameliyatın yapılamadığı durumlarda ise farklı yöntemler uygulanır. Kanserin tedavisinin güç olması halinde radyoterapiye başvurulur. Radyoterapi ile hastalığın sebep olduğu yaşam standartlarının düşüklüğü en aza indirilmeye çalışılır.
Böbrek Kanserinde Kemoterapi Nasıl Uygulanır?
Böbrek kanserinin tedavisinde verilen kemoterapi işleminin adımları şöyledir::
- İlaç ağızdan verilebildiği gibi damar yolundan da verilebilir. Buna hastanın durumuna göre karar verilir.
- İlacın içinde etkili olan maddeler kanser hücrelerini yok eden maddelerdir.
- Kemoterapi işleminin tamamlanmasından sonra vücutta ağır yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar baş dönmesi, mide bulantısı, iştahsızlık, vb. gibi etkilerdir.
Böbrek kanserlerinde diğer kanserlerinden farklı olarak kemoterapiye cevap vermeme durumları daha yaygın bir şekilde görülebilir. Bu durumlarda etki eden başka ilaçlara başvurulur.
Böbrek Kanserinden Korunmak Mümkün Mü?
Böbrek kanserinin engellenmesi için yapılabilecek en önemli şeylerden biri, fazla miktarda su tüketilmesidir. Günde tüketilmesi önerilen su miktarı 2.5 litredir. Bunun yanı sıra böbreklerdeki tuz miktarının fazla olması da böbrek hastalıklarına yol açar. Bu sebepten tüketilen tuz miktarı azaltılmalıdır.
Tansiyonu yüksek olan kişiler tansiyon seviyelerinin dengelemelidir. Vücutta fazla şekerin olması ve bunun sonucunda diyabet hastalığının oluşması böbreklerin yapısına büyük zarar verir. Şekerin kontrol altına alınması böbrek kanseri önlenmesine yardımcı olur. Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve yaşam kalitesini azaltan stresten de kaçınılmalıdır. Düzenli spor yapılması, özellikle her sabah belirli bir zaman açık havada yürünmesi tüm kanser risklerini azaltan etkilerdir.