TOKİ borç sorgulama işlemi yapmak isteyen bireyler e- devlet üzerinden işlem gerçekleştirebilmektedir. E-devlet üzerinden sorgulama yapılabileceği gibi TOKİ sayfasından da işlem gerçekleştirebilmek mümkündür.
TOKİ Borcunu e- devlet Üzerinden Sorgulamak
E- devlet üzerinden TOKİ borç sorgulama yapmak isteyen kullanıcıların öncelikli olarak e- devlet sistemine giriş yapabilmeleri gerekmektedir. İlk defa e-devlete giriş yapacak olan kullanıcıların kimlikleri ile PTT şubelerine giderek e- devlet şifresi almaları gerekmektedir. Ardından sisteme giriş yaparak yeni şifre oluşturma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu işlemin ardından e- devlet sistemi kullanıma hazır hale gelmektedir. E- devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra kişisel bilgi sayfasında yer alan hizmet bölümünün tercih edilmesi gerekmektedir. Hizmet bölümünün alt başlıkları arasında yer alan TOKİ seçeneği ile TOKİ borç sorgulama işlemi yapılabilmektedir.
TOKİ Borcunu TOKİ Sitesi Üzerinden Sorgulamak
TOKİ sitesi kullanarak borç sorgulama işlemi yapmak için //www.toki.gov.tr/ internet sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Site içerisinde TOKİ hakkındaki tüm bilgilere, kurumsal bilgilere, faaliyet raporlarına, yeni projelere ve ihalelere dair bilgi edinmesi mümkündür. Borç sorgulama işlemi yapmak isteyen kullanıcıların siteye giriş yaptıktan sonra online işlemler menüsünü tercih etmeleri gerekmektedir. Ardından TC kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Giriş işlemi yapıldıktan sonra genel bilgilendirme ve ödeme seçeneği üzerinden işlem gerçekleştirilmesi mümkündür.
TOKİ Toplam Borç Bilgilerine Nasıl Ulaşılır?
TOKİ borçlarının toplam ödeme planına erişim sağlamak isteyen kullanıcılar borç sorgulama sayfaları üzerinden toplam borç seçeneğini tercih edebilir. E- devlet ve TOKİ sitesi üzerinden yapılan girişlerden sonra dönemlik borç ve genel borç hakkında bilgi edinilebilmektedir. Bunun için kullanıcıların e- devlet üzerinden TOKİ seçeneği sonrasında detaylı borç görüntüleme seçeneğini tercih etmeleri gerekmektedir. Bu seçenek üzerinden TOKİ’den alınan evin genel bilgilerine ve toplam ödeme planlarına ulaşmak mümkündür. Yıllık bazda ödemelerde yaşanan artışların incelenmesi ve ileriye dönük artışların belirlenmesi için yıllık ödeme tablosu kullanılabilmektedir. Evin devir ile alınması halinde devralan kişinin devraldığı andan itibaren yaptığı ödemeleri görmesi mümkündür. Daha önceki sahibi tarafından yapılan ödemeler toplam tutar olarak gösterilmektedir. Bireylerin talebi ile tüm ödeme planlarını görmeleri de mümkündür.
TOKİ Borç Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?
TOKİ borcu ödeme işlemi gerçekleştirmek isteyen kullanıcıların tercih edebileceği iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki TOKİ resmi sitesine giriş yaparak borç durumları üzerinden ödeme yapmaktır. Bunun için sisteme giriş yapıldıktan sonra borç ödeme seçeneği tercih edilmelidir. Ardından anlaşmalı bankalar aracılığıyla belirlenen borç tutarının ödenmesi mümkündür. TOKİ’den ev almak isteyen kişilerin dönemsel olarak düzenli bir şekilde borçlarının ödenebilmesi için anlaşmalı bankalar üzerinden işlem gerçekleştirmeleri mümkündür. Alınan evin bulunduğu bölgeye ve kura çekimleri için devlet tarafından anlaşılan bankaya bağlı olarak ödeme işleminin gerçekleştirileceği platform farklılık göstermektedir. Bireylerin borçlarını ödeyebilmeleri için anlaşmalı bankalar üzerinden hesap oluşturmaları ve kuraya yazılırken bu hesapta bulunan parayı belirterek işlem gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Kişisel tercihe bağlı olarak anlaşmalı banka ile TOKİ sistemi arasında otomatik ödeme talimatı oluşturulabilir ve aylık olarak düzenli ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun yerine kullanıcıların düzenli olarak kendi hesaplarından para aktararak ödeme işlemi yapmaları da mümkündür.