Koronavirüs salgını sürecinde can kayıpları ve iyileşen hastalarla ilgili haberler, gün geçtikçe sayısını arttırıyor. Pek çok kişi normalleşmek istediği için dört gözle tedavinin bulunmasını arzuluyor. Salgının ilk gününde itibaren aşı için çalışan ve alanında uzman kişiler, umut vadeden açıklamalarda bulunuyor.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise bugüne kadar 200’den fazla hastalığın sadece 20’sinin aşısının bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan aynı zamanda bulunması ihtimal aşının uygulanabilirliğinin yüzde 5 olasılık olduğuna dikkat çekti.
"Aşının tüm dünyaya üretimi zor"
Prof. Dr. Ceyhan, yapılan çalışmaların sonucunda bulunan aşının tüm dünya için üretiminin sıkıntılı bir durum olduğuna dikkat çekti. Ceyhan, "Hepsinin şu ana kadar elde ettikleri sonuçlara bakıldığında yeteri kadar etkin, güvenilir ve ucuz bir aşının bütün dünyaya yapılması gibi bir durum ki mesela aşının yüzde yüz etkili olması durumunda bu 4 milyar civarında bir doz yapar, eğer tek doz kullanılırsa. Yüzde 50 etkili bir aşı yani grip gibi bir aşı geliştirilirse o zaman da bütün dünya nüfusunu yani 8 milyara yakın insanı aşılamanız gerekir" ifadelerini kullandı.
Covid-19 Mutasyona Uğrayabilir
Mutasyon ihtimalinin koronavirüs hastalığı için yüksek ihtimal barındırdığını söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, “Daha önce koronavirüs salgınları da bu şekilde sona erdi. 'Kötü bir mutasyon da olabilir mi' düşüncesi olabilir. Bu tabii binlerce kat daha düşük bir ihtimal. Virüsün özelliğini kaybedip daha az bulaşır hale gelmesi için o dikensi yapısında herhangi bir değişiklik yeterli olabilir. Ama daha kötü bir hale gelmesi için çok özel bir değişiklik olması lazım, o çok daha düşük bir ihtimal" şeklinde konuştu.
Çin'in Çalışmaları Büyütülüyor
Ceyhan, Çin ve diğer ülkelerin aşı çalışmalarının basında şişirilerek verildiğini aslında ortada net bir verinin olmadığını belirtti. Aynı zamanda yapılan çalışmaların hep genç ve sağlıklı bireylerde yapıldığını, ancak tehlikenin kronik ve yaşlı insanlar için büyük tehlike olduğunun da altını çizdi.
Virüs Etkisini Kaybedebilir
Normalleşme sürecine girilmesinin bir sebebinin de hastalığın yayılım etkisini azaltmasından kaynaklı olduğunu ve aşı bulunsa da virüsün kendiliğinde geçebileceğini belitti. Aşının keşfinin tahmin edilemeyecek kadar zor olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “200'e yakın hastalık tarih doyunca çok sayıda insanı öldürmesine rağmen biz sadece 20'sine karşı etkili bir aşıya sahibiz” dedi. Aşının bulunma olasılığının bir hatli düşük olduğunu da belirten Ceyhan, “Benim düşündüğüm olasılık, aşının uygulanabilir hale gelip uygulanması yüzde 5 kadar şeklinde konuştu.